Stedelijk Museum
Schiedam

Orgel

De Goudse organist en orgelmaker Joachim Hess was gespecialiseerd in het vervaardigen van huisorgels (kabinet- en bureauorgels). Dit verklaart de fijnzinnige en intieme klank van deze orgels. In 1773 bouwde Hess een orgel in de kerk van het St. Jacobs Gasthuis. Op 9 september 1773 nam men het instrument feestelijk in gebruik. Het orgel is hierbij bespeeld door Joachim Hess en door de organist, de heer Hagen jr.

Sinds 1940 is het gebouw en kerkruimte in gebruik als Stedelijk Museum. Het instrument werd in 1944 en in 1968 door orgelbouwer Leeflang gerestaureerd, en verkeert nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat. Het enige verschil met 1773 is dat er in 1944 een transmissie is aangelegd van de Bourdon 16′ naar het pedaal en dat er dekplaten op het cancellenraam van de windlade zijn aangebracht. In 1968 werd de windvoorziening aangepast omdat de balgen na een verbouwing van het museum niet meer waren aangesloten.

Sinds 2006 was het orgel nauwelijks bespeelbaar. In 2017 kreeg Van den Heuvel Orgelbouw uit Dordrecht opdracht het orgel te restaureren. De mechanieken, balgen, windlade, windkanalen, conducten en alle pijpen werden geconserveerd, gerestaureerd en schoongemaakt. Het orgel is sindsdien maandelijks te horen tijdens de vrijdagse lunchconcerten “Bach op Vrijdag”.

Huidige dispositie

Manuaal C-e3
Bourdon 16 B/D
Prestant 8 B/D
Fluit Travers 8 D
Holpijp 8
Octaaf 4
Fluit 4
Quintprestant 3 B/D
Superoctaaf 2
Flageolet 1 B/D
Cornet IV D
Mixtuur II-III B/D
Trompet 8 B/D
Tremulant

Pedaal C-b
Bourdon 16 (transmissie, permanent sprekend)
Aangehangen aan manuaal